Barátcserje kapszula rendeléseBarátcserje

A barátcserje és a depresszió

(0/0)

A barátcserje vagy vitex egy olyan gyógynövény, amelyet az alternatív gyógyászat már igen régóta használ a női reprodukciós betegségek gyógyítására. A barátcserjének különféle hatásai vannak attól függően, hogy mekkora dózisban szedjük azt. Néhány tanulmány például kimutatta, hogy a premenstruációs szindrómához kapcsolódó depressziót is képes kezelni, azonban fontos tudni, hogy a depresszió súlyos következményekkel járhat együtt, ezért fontos, hogy ne próbáljuk ezt meg magunk kezelni, hanem kérdezzük meg orvosunkat a lehetséges kezelési módokról.

antidepresszans-baratcserje

A barátcserje és a homonok

Úgy tűnik, hogy a barátcserje előnyösen befolyásolja a hormontermelést, ideértve az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron és a prolaktin felszabadulását. A barátcserje ezenfelül hasonló hatást fejthet ki a dopamin nevű neurptrnaszmitterre, amely nagymértékben befolyásolja az érzelmi válaszokat. Kis adagban a barátcserje csökkenti az ösztrogén és a progeszteron szintjét, illetve növeli a prolaktin szintet, ez a hatás pedig kapcsolatos lehet a follikulus stimuláló hormon, FSH és a luteinizáló hormon, LH stimulálására is. A megemelkedett hormonszintek csökkenthetik a depresszió szintjét.

Megerősítő vizsgálatok

Egy német tanulmány a Journal of Women's Health and Gender-Based Medicine 2000-res áprilisi számában 1634 premenstruációs szindrómában szenvedő nőt vizsgált, akik a depresszió tüneteit is erősen produkálták. Három kezelési ciklus után a nők 93 %-a számolt be a tünetek csökkenéséről vagy megszűnéséről.

Megfontolások

Mivel a barátcserjének igen különféle hatásai lehetnek az adagoktól függően, ezért nagyon fontos, hogy mindig csak egy orvos irányítása alapján vagy felügyelete mellett használjuk. A barátcserje számos hormonális akciót kiválthat, ezért elképzelhető, hogy rontja a depresszió tüneteit, ha nem megfelelően használjuk azt. Bár a barátcserjét étrendkiegészítőként értékesítik, ennek ellenére érdemes beszélni egy szakemberrel, mielőtt rendszeresen elkezdenénk használni.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).