Barátcserje rendelése

Biztonságos a barátcserje a terhesség ideje alatt?

A barátcserjét a népnyelv szerzetes borsként, illetve szűzbogyóként is ismeri. Ezt a gyógynövényt már több száz éve használja a népi gyógyászat különféle betegségek orvoslására. A férfiak esetében a barátcserjét leggyakrabban a nemi vágy csökkentésére használják, míg a nőknél hagyományosan a menstruációs problémák kezelésére, a termékenység elősegítésére és a terhességi komplikációk megelőzésére szedik a barátcserjét. Azonban annak ellenére, hogy a történelemben már igen régóta használják ezt a növényt, egyelőre csak kevés kutatás vizsgálta a hatékonyságát. Éppen ezért egyelőre nincs meggyőző bizonyíték, ami támogatná a terhesség alatti használatát.

terhesség-baratcserje

Gyógyszeripari hatásai

A tudósok jelenleg nem tudják, hogy a barátcserje pontosan hogyan is hat az emberi testre. A nemzetközi központok és kutatócsoportok azonban azt gondolják, hogy a női szaporodási hormonok működését jótékonyan befolyásolja a barátcserje, például jó hatással van az ösztrogén és a tesztoszteron termelődésére. Úgy tűnik továbbá, hogy a dopamin nevű neurotranszmittert is befolyásolja, ez pedig hatással van a hangulatra és a reprodukciós tevékenységekre is. Azonban egyelőre nincsen információ arról, hogy ezek a hatások miképpen befolyásolják a terhesség életképességét, illetve a magzat fejlődését.

Előnyök

A modern természetgyógyászat azt gondolja, hogy a barátcserje leginkább a premenstruációs szindróma kezelésére alkalmas. Egy jól megtervezett 2001-es tanulmány a British Medical Journalban megállapította, hogy a barátcserje képes az olyan tüneteket enyhíteni, mint a hangulati zavarok vagy a fizikai kényelmetlenség. Mivel hasonló problémák jelentkezhetnek a terhesség alatt, valószínű, hogy a barátcserje azokban az esetekben is hatékony lehet. Azonban egyelőre nem végeztek semmiféle vizsgálatot, amely igazolná, hogy a terhes nők esetében is ilyen hatásokat fejtene ki a barátcserje.

Terhességre gyakorolt hatásai

A NCCAM kifejezetten javasolja a barátcserje használatát a terhesség alatt, megjegyezve, hogy ezzel el lehet kerülni az olyan hormonális hatásokat, amelyek károsak lehetnek az anyára vagy a születendő gyermekre. Azonban vigyázni kell vele, hiszen nagy mennyiségben a barátcserje a születési rendellenességek esélyét, illetve a vetélés kockázatát is növeli. A barátcserje hormonális hatása esetenént koraszüléshez, illetve terhességi komplikációkhoz vezethetnek.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!