Barátcserje rendelése

Fogamzásgátlás és a barátcserje

A hormon alapú fogamzásgátlók ösztrogén és/vagy progeszteront tartalmaznak, két olyan női hormont, amelyek fontos szerepet játszanak a reprodukciós képesség szabályozásában. A MayoClinic.com szerint a fogamzásgátlóban található hormonok úgy hatnak, hogy képesek megakadályozni a peteérést és a pete kilökődését a petefészekből. A fogamzásgátló ezenfelül barátságtalan környezetet teremt a sperma számára az anyaméhben, így az nem képes megtermékenyítésre ott. A hormon alapú fogamzásgátlók közül a legnépszerűbbek a spirálok és a tabletták, illetve a spermicid alapú készítmények.

baratcserje2

A barátcserje és a hormonok

A barátcserje közvetlenül befolyásolja azokat a hormonokat, melyek részt vesznek a megtermékenyítésben, a fogantatásban és a terhesség kialakításában. A Sloan-Kettering Cancer Center szerint a barátcserje nemcsak a progeszteron és az ösztrogén termelődését tudja befolyásolni, hanem a luteinizáló hormon és a tüsző-stimuláló hormon felszabadulását is, amelyek a peteérésért és a termékenységért felelősek. A barátcserje ezenfelül kémiai prekurzorokat tartalmaz, prolaktint és tesztoszteront. Elvileg azonban a barátcserje sem nem fokozza, sem nem gyengíti a fogamzásgátlók hatékonyságát.

Mellékhatások

A hormonális fogamzásgátlók gyakran okoznak kellemetlen mellékhatásokat, ami a női hormonokra gyakorolt hatásuk miatt van. Megemelik az ösztrogén és a progeszteron szintet, ami fejfájást okozhat, érzékenyebbé teheti a melleket és befolyásolhatja a menstruációs ciklust is. A barátcserje mivel szinten befolyásolja a hormontermelést, felerősítheti a fogamzásgátló okozta kellemetlen tüneteket, mellékhatásokat. A szakemberek tehát kifejezetten tanácsolják a barátcserje elkerülését azok számára, akik hormonális fogamzásgátlókat szednek.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!