A barátcserje és a depresszió

A barátcserje vagy vitex egy olyan gyógynövény, amelyet az alternatív gyógyászat már igen régóta használ a női reprodukciós betegségek gyógyítására. A barátcserjének különféle hatásai vannak attól függően, hogy mekkora dózisban szedjük azt. Néhány tanulmány például kimutatta, hogy a premenstruációs szindrómához kapcsolódó depressziót is képes kezelni, azonban fontos tudni, hogy a depresszió súlyos következményekkel járhat együtt, ezért fontos, hogy ne próbáljuk ezt meg magunk kezelni, hanem kérdezzük meg orvosunkat a lehetséges kezelési módokról.

antidepresszans-baratcserje

A barátcserje és a homonok

Úgy tűnik, hogy a barátcserje előnyösen befolyásolja a hormontermelést, ideértve az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron és a prolaktin felszabadulását. A barátcserje ezenfelül hasonló hatást fejthet ki a dopamin nevű neurptrnaszmitterre, amely nagymértékben befolyásolja az érzelmi válaszokat. Kis adagban a barátcserje csökkenti az ösztrogén és a progeszteron szintjét, illetve növeli a prolaktin szintet, ez a hatás pedig kapcsolatos lehet a follikulus stimuláló hormon, FSH és a luteinizáló hormon, LH stimulálására is. A megemelkedett hormonszintek csökkenthetik a depresszió szintjét.

Megerősítő vizsgálatok

Egy német tanulmány a Journal of Women's Health and Gender-Based Medicine 2000-res áprilisi számában 1634 premenstruációs szindrómában szenvedő nőt vizsgált, akik a depresszió tüneteit is erősen produkálták. Három kezelési ciklus után a nők 93 %-a számolt be a tünetek csökkenéséről vagy megszűnéséről.

Megfontolások

Mivel a barátcserjének igen különféle hatásai lehetnek az adagoktól függően, ezért nagyon fontos, hogy mindig csak egy orvos irányítása alapján vagy felügyelete mellett használjuk. A barátcserje számos hormonális akciót kiválthat, ezért elképzelhető, hogy rontja a depresszió tüneteit, ha nem megfelelően használjuk azt. Bár a barátcserjét étrendkiegészítőként értékesítik, ennek ellenére érdemes beszélni egy szakemberrel, mielőtt rendszeresen elkezdenénk használni.

Barátcserje porkapszula60db (Zafír)

-15% Barátcserje porkapszula 60db (Zafír)

Hozzájárul a női szervezet normál élettani működésének fenntartásához, enyhíti a menstruációs panaszokat, és szabályozza a ciklust.

Ár: 3135 Ft
3690 Ft
Megnézem

Vitex Barátcserje 400 mgkapszula 60 db

Vitex Barátcserje 400 mg kapszula 60 db

A barátcserje kedvező hatással lehet az optimális progeszterin szint elérésére a menstruációs zavarral küzdő nők jelentős részénél.  Rendszertelen menstruációnál, a normális menstruációs ciklus visszaállításának elősegítésére és termékenységi problémáknál alkalmazták a gyógynövényt.

Ár: 3490 Ft
Megnézem

Medicura Barátcserjeextraktum 60db

Medicura Barátcserje extraktum 60db

A barátcserje kedvező hatással lehet az optimális progeszteron szint elérésére a menstruációs zavarral küzdő nők jelentős részénél.

Ár: 3690 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!