A barátcserje és a depresszió

A barátcserje vagy vitex egy olyan gyógynövény, amelyet az alternatív gyógyászat már igen régóta használ a női reprodukciós betegségek gyógyítására. A barátcserjének különféle hatásai vannak attól függően, hogy mekkora dózisban szedjük azt. Néhány tanulmány például kimutatta, hogy a premenstruációs szindrómához kapcsolódó depressziót is képes kezelni, azonban fontos tudni, hogy a depresszió súlyos következményekkel járhat együtt, ezért fontos, hogy ne próbáljuk ezt meg magunk kezelni, hanem kérdezzük meg orvosunkat a lehetséges kezelési módokról.

antidepresszans-baratcserje

A barátcserje és a homonok

Úgy tűnik, hogy a barátcserje előnyösen befolyásolja a hormontermelést, ideértve az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron és a prolaktin felszabadulását. A barátcserje ezenfelül hasonló hatást fejthet ki a dopamin nevű neurptrnaszmitterre, amely nagymértékben befolyásolja az érzelmi válaszokat. Kis adagban a barátcserje csökkenti az ösztrogén és a progeszteron szintjét, illetve növeli a prolaktin szintet, ez a hatás pedig kapcsolatos lehet a follikulus stimuláló hormon, FSH és a luteinizáló hormon, LH stimulálására is. A megemelkedett hormonszintek csökkenthetik a depresszió szintjét.

Megerősítő vizsgálatok

Egy német tanulmány a Journal of Women's Health and Gender-Based Medicine 2000-res áprilisi számában 1634 premenstruációs szindrómában szenvedő nőt vizsgált, akik a depresszió tüneteit is erősen produkálták. Három kezelési ciklus után a nők 93 %-a számolt be a tünetek csökkenéséről vagy megszűnéséről.

Megfontolások

Mivel a barátcserjének igen különféle hatásai lehetnek az adagoktól függően, ezért nagyon fontos, hogy mindig csak egy orvos irányítása alapján vagy felügyelete mellett használjuk. A barátcserje számos hormonális akciót kiválthat, ezért elképzelhető, hogy rontja a depresszió tüneteit, ha nem megfelelően használjuk azt. Bár a barátcserjét étrendkiegészítőként értékesítik, ennek ellenére érdemes beszélni egy szakemberrel, mielőtt rendszeresen elkezdenénk használni.

Barátcserje termékek

Netamin BARÁTCSERJE 390mg Kapszula 60db

Netamin BARÁTCSERJE 390 mg Kapszula 60db

Hormonháztartással kapcsolatos nőgyógyászati panaszok enyhítésére.

Ár: 3475 Ft
Megnézem

Vitex Barátcserje 400 mgkapszula 60 db

-14% Vitex Barátcserje 400 mg kapszula 60 db

A barátcserje kedvező hatással lehet az optimális progeszterin szint elérésére a menstruációs zavarral küzdő nők jelentős részénél.  Rendszertelen menstruációnál, a normális menstruációs ciklus visszaállításának elősegítésére és termékenységi problémáknál alkalmazták a gyógynövényt.

Ár: 2995 Ft
3490 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!