Gyakran ismételt kérdések a Barátcserjéről

Tartalomjegyzék

 


 

Mi az a barátcserje?

A barátcserje az árvacsalánfélék családjába tartozik, azon belül a Vitex nemzetségbe. Ez egy nagy kiterjedésű, akár 2-3 méterre is megnőni képes, illatos cserje növény.

Mire jó a barátcserje?

A barátcserjét elsősorban nők használják kapszula, krém, cseppes, vagy tea változatban. Azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy terhesség alatt szigorúan tilos a szedése, hiszen vetéléshez vezethet. A barátcserje hozzájárul a tesztoszteron, valamint a progeszteron hormonok felszabadulásához, illetve hatással van a prolaktin hormon szintjére is. Jellemzően meddőség kezelésére használják, de a bevitt mennyiségtől függ a komponens hatása. Ez azt jelenti, hogy magasabb barátcserje dózis csökkenti a prolaktin hormon termelését, ami gátolja a tejelválasztást. Éppen ezért, mielőtt bárki egy ilyen készítményhez fordulna, érdemes a háziorvosával, gyógyszerészével konzultálnia. A barátcserje az agyalapi mirigyen keresztül befolyásolja a petefészek, pajzsmirigy, herék, mellékvesék működését is.

A barátcserje segít a depresszió kezelésében?

Habár léteznek kutatások arra vonatkozólag, hogy a barátcserje szedése csökkentheti a depresszió tüneteit, azt szem előtt kell tartani, hogy a készítmény befolyásolja a hormonháztartást, így ellenkező hatást is kiválthat. Szakorvos véleményét mindenképpen ki kell kérni ez ügyben.

Terhesen szabad-e barátcserjét fogyasztani?

A barátcserje alhasi vérbőséget tud okozni, ami károsan hat a magzatra, vetélést, vagy fejlődési rendellenességet is okozhat. Éppen ezért olvassa el minden esetben a betegtájékoztatót, illetve forduljon szakorvoshoz a készítmény szedésének megkezdése előtt.

Van mellékhatása a barátcserje alapú készítményeknek?

Ismert, hogy a barátcserje kiütések, illetve pattanások megjelenését, gyomorbántalmakat, fejfájást, hányingert, alvási problémákat, szédülést, illetve a hormonháztartás felborulását okozhatja.

Melyik a legjobb barátcserje kapszula?

A barátcserjét krém, csepp, tea, illetve kapszula formájában is fel lehet használni. Ma számtalan ilyen készítmény közül lehet választani. Amellett, hogy a szervezet számára hasznos hatóanyagokat tartalmaznak ezek a kapszulák, érdemes orvos segítségét kérni a választásban.

PCOS kezelésére alkalmas a barátcserje?

Vannak szakorvosok, amelyek a női ciklus végén, a menstruációt megelőző 1-2 hétben javasolják a barátcserje szedését, míg mások akár a teljes időszak alatt. Azt szem előtt kell tartani, hogy az ilyen készítmények befolyásolják a hormonháztartást, ami pozitív, de akár negatív hatással is lehet a női szervezetre. Éppen ezért minden esetben javasolt a szakorvos véleményét kikérni.

Mennyi ideig lehet szedni a barátcserjét?

Ha a szakorvos úgy dönt, hogy ajánlja a barátcserje szedését, úgy jellemzően 3-4 hónap után jelentkezni fog a jótékony hatása a készítménynek. Többnyire féléves kezelési ciklusok léteznek, de orvosi ajánlásra ennél hosszabb ideig is szedhető.

Szedhetik a barátcserjét 18 éven aluliak?

Erősen ellenjavallott, hiszen ebben az időszakban a szervezet még fejlődésben van. Szedhető a barátcserje olyan gyógyszerek mellett, amelyek a termelékenységet hivatottak erősíteni? Ellenjavallt kombinálni a barátcserje szedését olyan készítményekkel, amelyek serkentik a peteérést.

Barátcserje kúrákban kell szüneteltetni a szedést?

Amennyiben a szakorvos javaslata nem tér el ettől, úgy jellemzően 5 napig célszerű szüneteltetni a szedést minden hónapban, normál menstruációs ciklusok esetén.

Mikor kell bevenni a barátcserje kapszulát?

Nincs kőbe vésve, hogy mikor kell bevenni a barátcserje kapszulát, de javasolt még a reggeli előtt, hiszen a prolaktinszint csökkentése ilyenkor a leghatékonyabb.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!