Barátcserje rendelése

Mindenki esetében működik a barátcserje?

(5/1)

Egyik étrendkiegészítő, így a barátcserje sem, működik mindenki esetében. Sőt az, hogy a mi esetünkben hatékony e az adott kiegészítő, nagymértékben függhet attól is, hogy milyen céllal szedjük azt. A barátcserje vagy a Vitex agnus castus hagyományosan a nőgyógyászati panaszok, komplikációk kezelésére szolgál, beleértve a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítését, illetve a ciklikus emlőfájdalmat. Néhány más szakember a barátcserjét felhasználhatja a meddőségi kezelésben is, ha a probléma hormonális hatások okozzák. Azonban nagyon fontos, hogy bármennyire is hatékony gyógynövényről van szó, mindig fontos konzultálnunk az orvosunkkal, mielőtt rendszeresen kezdenénk el használni ezt a terméket.

baratcserje1

A menstruációs problémák kezelése

A barátcserje elősegíti az olyan hormonok felszabadulását, mint a progeszteron és a tesztoszteron, ösztrogén-szerű tulajdonságokkal bír, emiatt segíthet számos probléma esetében, viszont a normális hormonokkal kölcsönhatásba is léphet. A barátcserje hormonális hatásai úgy tűnik, hogy nagyban függenek a dózistól, az alkalmazás módjától, illetve időtartamától, áll az American Family Doctor 2005 szeptemberi számában. A német szabályozó szervezet a Comission-E már jóváhagyta a barátcserjét a premenstruációs szindróma kezelésére, hivatkozva egy német tanulmányra, amelyben 170 nő vett részt és, amelynek az eredményei egyértelműen pozitívnak tekinthetők. A barátcserjét szedő csoport esetében a PMS tünetei 52%-ban csökkentek, míg a placebot szedő csoport mindössze 24%-a számolt be javulásról.

Szoptatás problémák

A barátcserje nagy múltra tekint vissza, ha azt vesszük, hogy a nép gyógyászatban már több évszázada használják a tejelválasztás serkentésére. Azonban a modern kutatások arra utalnak, hogy bizonyos dózisban a barátcserje elnyomhatja a prolaktin termelődését, ami pedig éppen hogy szükséges lenne a megfelelő elválasztáshoz. Tehát a barátcserje dózistól függően képes vagy jótékonyan befolyásolni a tejelválasztást, vagy gátolni azt.

A meddőség kezelése

A barátcserje elnyomhatja a follikulus stimuláló hormon, az FSH termelődését is, illetve növelheti a luteinizáló hormon, más néven az LH mennyiségét. A meddő nők esetében sokszor az a gond, hogy túl magas az FSH szint, illetve, hogy túl alacsony az LH mennyisége. Ha ez a probléma áll fenn, akkor a barátcserje segíthet kezelni a meddőséget.

Értékelések (1)