A barátcserje legfőbb hatóanyagai

Habár a barátcserje teljes hatásmechanizmusát még nem sikerült száz százalékosan megfejteni, a gyógynövény értékes hatóanyagainak egy részét, s azok egészségvédő hatásait már ismerjük. Lássuk, milyen módon járul hozzá a lila színben pompázó, illatos gyógynövény az emberi szervezet védelméhez!

baratcserje1

Befolyásolja a hormonháztartást 

A barátcserje hatóanyagainak női szervezetre gyakorolt jótékony hatása részben a prolaktin hormon szintjének befolyásolásával függ össze: a prolaktinmennyiség csökkentésével hatást gyakorol a dopaminszintre, ezáltal csillapítjaafájdalmat. Elősegíti a progeszteron és a tesztoszteron hormonok felszabadulását, továbbá ösztrogén-szerű tulajdonságokkal is bír. 

Segítséget nyújthat a meddőség kezelésében: a barátcserje elnyomhatja a follikulus stimuláló hormon, az FSH termelődését is, illetve növelheti a luteinizáló hormon, más néven az LH mennyiségét - ezzel segítséget nyújthat azoknak a nőknek, akik esetében a fogantatást amegnevezett hormonok egyensúlyának felborulása okozza.

Hatása nagymértékben függ a dózisától, különböző mennyiségben ellentétes hatást is kifejthet, például túl nagy mennyiségben prolaktin-növelő hatása helyett csökkenti a hormon termelődését, ezáltal nem segítve, hanem gátolva a tejelválasztást. 

Termékajánló:Vitex Barátcserje 400 mg kapszula (60 db)

"Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"

A szokásos tanács, miszerint a termék használata előtt konzultáljon kezelőorvosával, a barátcserje esetében is fennáll - mert bár egy bioaktív hatóanyagokban különösen gazdag gyógynövényről van szó, a barátcserje alkotóelemei kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerek összetevőivel, ami akár negatív hatással is járhat szervezetünkre nézve; nagyon fontos továbbá megállapítani a számunkra megfelelő dózis mennyiségét is, melyhez szintén szükségünk van szakember segítségére. Jó példa a fogamzásgátlók alkalmazása: előfordulhat, hogy a barátcserje alkalmazása felerősíti a fogamzásgátló okozta kellemetlen tüneteket, mellékhatásokat. Összegezve tehát - mint minden étrend-kiegészítő esetében, a barátcserje alkalmazása előtt érdemes kikérni orvosunk véleményét!

Termékek a női egészség és hormonegyensúly megőrzéséért >>

Vélemények (1)