Barátcserje hatásaival kapcsolatos kutatások

Barátcserje hatásaival kapcsolatos kutatások

A barátcserje egy olyan növény, amelyet évszázadok óta használnak különböző célokra a gyógyászatban. Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a barátcserje kapszula lehetséges egészségügyi előnyei iránt, ezért számos tanulmányt végeztek a hatásainak vizsgálatára.

A barátcserje a Földközi-tenger vidékén és Közép-Ázsiában őshonos növény. Régóta használják a hagyományos gyógyászatban, különösen a hormonális egyensúly fenntartására és a menstruációs tünetek enyhítésére. A barátcserje számos kémiai vegyületet tartalmaz, köztük flavonoidokat, iridoid glikozidokat és terpenoidokat, amelyeknek feltételezhetően farmakológiai hatásai vannak a szervezetre nézve.

Mit mutatnak az egyes tanulmányok a barátcserje kapszula hatásairól?

Egy 2014-es tanulmány, amelyet a Complementary Therapies in Medicine folyóiratban publikáltak, azt találta, hogy a barátcserje-kivonat gátolja a prosztatarák sejtjeinek növekedését és terjedését. A kutatók szerint a barátcserje-kivonatban található hatóanyagoknak potenciális rákmegelőző tulajdonságai lehetnek, de további kutatásokra van szükség ezen a területen.

Míg egy 2016-os kutatás, amely a Maturitas című folyóiratban jelent meg, azt találta, hogy a barátcserje-kivonat szedése javíthatja a csontsűrűséget a posztmenopauzás nőkben. A tanulmány szerint a barátcserje-kivonat növelte a csontok ásványianyag-sűrűségét és csökkentette a csontvesztést, így potenciálisan csökkentve az osteoporózis kockázatát.

Egy 2017-ben publikált írás pedig a Journal of Medicinal Foodban kimutatta, hogy a barátcserje-kivonat pozitív hatást gyakorolhat a hormonális egyensúlyra a menopauzás nőknél. A tanulmány szerint a barátcserje-kivonat csökkentette a menopauzás tüneteket, beleértve a hőhullámokat, a hangulatváltozásokat és az alvászavarokat is.

Az egyik legfrissebb tanulmányt a Phytotherapy Research című folyóiratban publikálták (Link) még 2019-ben. A tanulmány célja a barátcserje kapszulák menstruációs tünetekre és életminőségre gyakorolt hatásainak vizsgálata volt, elsősorban premenstruációs szindrómában szenvedő nőknél. A résztvevőket véletlenszerűen válogatták ki arra, hogy három menstruációs cikluson keresztül barátcserje-kapszulát (300 mg/nap) vagy placebo kapszulát kapjanak. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a barátcserje kapszulát szedő nőknél jelentősen csökkentek a PMS-tünetek, a placebo vitamint szedők csoportjához képest. Konkrétan a barátcserje kapszulát szedő csoportnál a fizikai és érzelmi tünetek egyaránt javuló tendenciát mutattak.

A barátcserje lehetséges hatásai túlmutatnak a menstruációs tüneteken és a PMS-en. A növényt vizsgálták arra vonatkozóan is, hogy miként hat a termékenységre, a hormonális egyensúlyra és a menopauza tüneteire. Egy 2019-es szakirodalmi áttekintés például megállapította, hogy a barátcserje hatékonyan javíthatja a hormonális egyensúlyhiányt.

Egy másik, 2019-ben közzétett áttekintés a klimaxos tünetekkel kapcsolatosan hozta összefüggésbe a barátcserjét. A felülvizsgálat megállapította, hogy a barátcserje csökkenti a hőhullámokat, az éjszakai izzadást és a menopauza egyéb kellemetlen tüneteit, bár az eredmények megerősítéséhez további kutatásokra van még szükség.

Ha szeretne további hasznos információkat megtudni a barátcserje hatásairól, akkor kattintson a következő linkre: mire jó a barátcserje kapszula?